top of page
Search

Venetië 2

Updated: Nov 11, 2021

Here lie my beloved babies” staat geschreven op een grafsteen in de tuin van het Palazzo Venier dei Leoni gelegen aan het Canal Grande. De 14 schoothondjes van Peggy Guggelheim, beroemd om haar verzameling moderne kunst en haar liefdesaffaires, liggen daar begraven. Na haar dood in 1979 is het beheer van haar museum overgenomen door de Solomon R. Guggenheim Foundation.


io non ha mani che mi accarezzino il viso” is het onderschrift op een poster die verwijst naar de tentoonstelling van foto’s van Mario Giacomelli in de nieuwe vleugel van het Palazzo. Vrij vertaald: “ik heb geen handen die jouw gezicht kunnen aanraken”. Afgebeeld staat een kring hand in hand dansende priesters in lange zwarte gewaden, die één hunner omsluit. Er gaat een vervreemdende spanning van uit. Het lijkt meer dan een spel. Mario Giacomelli (1925-2000) was een Italiaanse fotograaf in het genre van het humanisme en neorealisme. Hij legde het leven van gewone mensen vast en schuwde niet om schrijnende armoede te laten zien. Het bracht hem geregeld in conflict met Mussolini’s regime want dat zag fotografie als middel om de zegeningen van het fascisme te propageren.

De tentoonstelling zelf laat het hedendaagse Italië zien: de film, de geestelijkheid, de armoede, de maffia. Italië leeft intens….Ineke Binnendijk


27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page