top of page
01_JosS-Achterom
01_JosS-Achterom

press to zoom
02_JosS-HistorischLandschap
02_JosS-HistorischLandschap

press to zoom
11_JosS-Orvieto
11_JosS-Orvieto

press to zoom
01_JosS-Achterom
01_JosS-Achterom

press to zoom
1/11
Logo81x99b.png

Jos Segers

Begin 80-er jaren maakte ik mijn eerste foto's met een geleende Voigtländer Bessa II meetzoekercamera. De beelden waren vastgelegd op 120 Rolfilm van het merk Ilford, zwartwit type FP4. Het was voor amateurfotografen destijds gebruikelijk om de belichte films zelf te ontwikkelen om er daarna in de eigen donkere kamer afdrukken van te maken. Van andere amateurs en uit boeken en tijdschriften leerde je hoe dat moest. 
De omslag naar de digitale fotografie heb ik bewust aan mij voorbij laten gaan. Vooral omdat de kwaliteit van de foto's lange tijd inferieur was in vergelijking met een goed gemaakte analoge kleur- of zwartwitafdruk. Die achterstand was aan het begin van de nieuwe eeuw ingelopen. Donkere kamers van de beroepsfotografen werden in rap tempo opgedoekt en kostbare analoge spullen werden massaal gedumpt. 
Ondanks de bijna eindeloze mogelijkheden die de digitale in technische zin biedt, gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar analoog. De technische beperkingen van de analoge zwartwit fotografie zijn voor mij achteraf een voordeel gebleken en het ambachtelijke van het proces blijft mij boeien.

bottom of page