top of page
Search

Voeten, voeten en nog meer voeten fotograferen in Eindhoven

Dat moet toch erg saai zijn voor een fotograaf. Mooi niet!

Walk the Walk. Dit was een recent project van het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) in opdracht van de Gemeente Eindhoven. Doel was fietstunnel Fellenoord te voorzien van een vrolijke aankleding in de vorm van foto’s van lopende mensen.

Dit zou toch niet moeilijk moeten zijn, zo gedaan door iedere fotograaf die een beetje gewend is om op straat foto’s te maken.

Maar nee, er waren ook paar beperkingen: de foto’s mochten maximaal tot heuphoogte zijn, alles in zwart-wit en alle voeten moesten bewegen van rechts naar links.

Dit project begon in februari met een korte workshop door Roberto Bogers (docent bij het CKE). Jan, Peter en ik hebben ons hiervoor aangemeld. Samen met nog ca. 15 andere amateurfotografen gingen we op de zaterdag daarop aan de slag. Mooi tussen allerlei lieden in carnaval uitdossing, wat de diversiteit van de foto’s zeker ten goede kwam.

Wat was zo bijzonder aan dit project? Wij moesten echt laag door de knieën, om een goed standpunt te kunnen kiezen, op het niveau van de voeten dus.

Of, een interessante achtergrond opzoeken en dan wachten en wachten tot dat iemand met bijzondere schoenen of laarzen voorbij kwam en dan in de juiste fractie van een seconde de ontspannerknop indrukken. En ook nog de sluitertijd zo kiezen dat het beeld niet volledig bevroren werd, maar dat ook de beweging te zien was.

Een ander idee was om het verband te laten zien met de andere tunnels in Eindhoven waar ook leuke graffiti of muurschilderingen te zien zijn – een punt van herkenning voor passanten als ze straks langs onze foto’s lopen.


Jan: 'Walk the Walk' gaf me de inspiratie en vormde de drijfveer om mensen op straat aan te spreken met de "mag ik je voeten fotograferen?"-vraag. En bij een "ja" in vol ornaat (met foto rugtas) plat op m'n buik m'n camera op de schoenen te richten.


Peter: Voor mij was het vooral inspirerend om met zo’n grote groep onbekenden samen

te werken en in competitie te zijn. Ik vind het eindresultaat heel verrassend en divers,

bij een volgende gelegenheid wil ik weer graag meedoen.


Dit project was vrijdag 17 juni afgesloten met een feestelijk tintje.

Alles bij elkaar, een zeer leuk project om aan mee te doen.


Bob Alisic - 25 juni 2022

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page