top of page
Search

Fotojournalist Piet den Blanken bezoekt Ericamera


Op uitnodiging van fotoclub Ericamera heeft fotojournalist Piet den Blanken (Wijbosch, 1951) op 4 oktober 2021 een interactieve lezing gehouden bij Pennings Foundation. Tevens was de expositie Migratie, met werk van Piet den Blanken en kunstschilder Stijn Peeters, daar te zien.


Den Blanken, opgegroeid als zoon van een ‘keuterboer’ (zijn woorden), deed scheikunde aan de HTS te Eindhoven. In deze periode, waarin zijn sociale bewustwording groeide, reed bij per fiets naar Praag. En na de HTS was hij dienstweigeraar. Dit tekent zijn aard.


Als vervangende dienstplicht kon Den Blanken in het fotolab van het Brabants Dagblad aan de slag. En door een gebrek aan sportfotografen ging hij op pad om sport voor de krant te fotograferen.


Vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid ging hij zich als fotojournalist toeleggen op onrechtvaardigheid en op de onredelijke manier waarop mensen behandeld worden. Zijn werk voor kranten en bladen loopt samen met eigen werk, waarbij beiden elkaar versterken. Zijn werkgebied is zowel Europa als (Zuid-)Amerika maar ook heeft Den Blanken gewerkt voor de vakbond en projecten voor bedrijven.


De lezing bij Pennings voor leden van Ericamera was een levendige en interactieve sessie waarbij Den Blanken vertelde over zijn eigen achtergrond, zijn werkwijze en over foto’s uit diverse projecten en de expositie.


Iedereen was enthousiast en de interactie met elkaar was slechts met moeite te stoppen. Een geslaagde bijeenkomst op een prettige manier door Den Blanken gebracht met ondersteuning van Irma van Bommel, Pennings Foundation.


Op 3 oktober was de documentaire Feitelijk maar niet objectief van Wilbert Smit te zien in de filmtheater NATLAB, waarin Den Blanken zijn werkwijze en ideologie ‘visualiseert’.


Expositie bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven [4-SEP tot 9-OKT-2021]

Interview Piet den Blanken bij Pennings

Piet den Blanken


foto ©Piet den Blanken

8 oktober 2021 Jan Visser

26 views0 comments

Comments


bottom of page