top of page
Search

Probeer dit niet thuisFotoclub Ericamera was, net als zovele fotoclubs, behoorlijk beperkt in de clubactiviteiten ten tijde van corona. Naast online-fotobesprekingen (m.b.v. ZOOM Meeting) hadden we elke maand een opdracht, die we met één foto moesten invullen. De bespreking van de resultaten werd dan per eMail met elkaar gedeeld.

Ik wil je meenemen in mijn maakervaring met één van die opdrachten: Spanning.

Op het moment dat een opdracht ‘binnenkomt’ begint deze een rondspringerig gedrag in het hoofd. Gedachten komen en gaan. En dat kan best dagen (of langer) duren. Hoe ‘hoger je de lat wilt leggen’, hoe langer er gedacht moet worden. De spanning van een veer is tamelijk eenvoudig vast te leggen, als je er tenminste een in de rommelbak kunt vinden. Niet echt spannend als beeld (tenzij de maker er iets geniaals van kan maken). Dus na een aantal dagen en ‘veren’ dacht ik: ik ga het anders aanpakken. De lat hoog leggen.

Ik liep dus met m’n Workmate (Black & Decker, > 30 jaar oud) van de schuur naar de tuin (corona-compatible 1-mans team) met de bedoeling het thema te verbeelden. Liesbeth (mijn vriendin) zag mij lopen, vroeg mij naar m’n plannen en liet mij duidelijk weten: LAAT DAT MAAR UIT JE HOOFD!!

Ik had natuurlijk m’n buren om een uurtje tuingebruik kunnen vragen (de heg is hoog) maar als ik dan toch (door zelfoverschatting) gillend in de rododendrons van die buur terecht zou komen dan zou ik me kunnen verraden.

Een goede fotograaf maakt zijn fotobeeld met één druk op de knop. Een mindere met (minimaal) 2 drukken en Photoshop.

Dus, als eerste, de workmate op twee poten, ondersteund door een PS-verwijderbaar houtje. Dan, als tweede, ikzelf op een bijzettafeltje, voet in de goede hoek, remote-trigger op zak (met zelfontspanner-vertraging). Moet je eens proberen: op één been op een tafeltje, armen gespreid en 10sec eerder op de remote-trigger drukken. Dat alleen al gaf behoorlijke spanning. De 2e druk op de knop waren er uiteindelijk meer dan 20 voordat het ergens op leek. Daarna nog een uur of twee uur samenvoegen (schaduwen corrigeren, denkfouten rechttrekken).

En het resultaat? Ik laat de beoordeling aan de lezer over 😊

Je hoort vaak bij stunt-filmpjes (tv, YouTube): ‘Don't try this at home’. Mocht je niet erg bedreven zijn in Photoshop, vraag een van de buren tuingebruik om je stunt te doen. Misschien wil de buur wel voor je (spannend) poseren. Spanning en plezier verzekerd….

Veel inspiratie toegewenst!


22 augustus 2021 Jan Visser


48 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Σχόλιο


Άγνωστο μέλος
24 Αυγ 2021

Jouw 'Probeer dit niet thuis' foto deed mij meteen denken aan die bekende beeld van Yves Klein 'Leap into the void', Jan. Terwijl jij het alleen moest zien te produceren had hij een man of 12 erbij (maar eerlijk toegeven, geen Photoshop).

Μου αρέσει
bottom of page