top of page
Search

Plat als een kikker


Om met de straat in huis te vallen: de persoon op beide foto’s ben ik en de foto’s behoren tot de “not-a-selfie”-categorie. Dat ik ze hier kan laten zien is tamelijk dubieus: wilden de fotografen me een spiegel voorhouden…?


Er zit 9 jaar tussen beide foto’s en je kunt je afvragen: moet ik niet eens leeftijd bestendiger gaan fotograferen? Geen modernere apparatuur (ik gebruik nog steeds dezelfde Canon camera)?

In 2011 heb ik voor €199 de Canon EC-CRE hoekzoeker aangeschaft met de bedoeling niet meer plat op de buik te hoeven. Achteraf (eigenlijk recent) kwam ik tot de conclusie dat in beide foto’s die hoekzoeker in m’n rugtas zat (in deze pose een zijtas). Het is een slechte investering gebleken.


Een citaat van de bekende Magnum fotograaf Robert Capa luidt "If your pictures aren't good enough, you aren't close enough”.


Ik denk dat Capa gelijk had. In een poging de beste ‘straat’-foto te maken (dat streven moet er toch altijd zijn) moet je dicht genoeg bij het onderwerp zijn. En je moet niet afgeleid worden omdat je in je tas een ‘dingetje’ moet zoeken en daardoor uit je FLOW raakt. Daar komt bij dat ik niet echt met die hoekzoeker ‘uit de voeten kan’.

Dus plat als een kikker. Dichter bij de straat kon ik niet komen. Ik kon ‘m ruiken! En dan hoop je dat de kijker naar de foto, die ik liggend heb gemaakt (en hier veiligheidshalve ontbreekt), eenzelfde gevoel (en reuk) ervaart 😉


Wat heeft die investering opgeleverd? “It’s not about Gear, it’s about Drive”

1e foto: ©Cor van Deursen, fotoclub Ericamera, 5-AUG-2021

2e foto: ©Jan Slootweg, Fotogroep Zoetermeer, 12-MEI-2012


25 september 2021 Jan Visser

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page